Kocaeli'nde korkutan doğalgaz patlaması : 6 kişi yaralandı Kocaeli'nde korkutan doğalgaz patlaması : 6 kişi yaralandı

Türkiye'de kara yolu ulaşımında en kritik noktalardan biri, Ankara ve İstanbul arasındaki mesafeyi kısaltan önemli bir geçiş...

Bolu Tüneli, 16 sene önce açıldı ancak açılışa giden süreç hiç kolay olmadı.

Tünel 1987 yılında projelendirildi, yapımına ise 1990 yılında başlandı.

Depremler, ekonomik, sel felaketleri ve hukuki sorunlar yüzünden çalışmalar birçok kez kesintiye uğradı.

Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, bahsi geçen tünelin yapımında yaşanan problemlerle ilgili, "1999 yılında yaşanan depremde tünelde çok önemli hasarlar oluştu ve tekrardan tünelin projelendirilmesi ve oluşan hasarların sigorta tarafından karşılaşılması gibi  problemler yaşandı" dedi.

Tünelin yapımında 2002 senesi sonuna kadar 13 senede ancak %38’lik ilerleme sağlandı. Proje daha sonra ivme kazandı. %62’lik kesimi 5 senede tamamlandı.

Zorlu coğrafya şartlarında dağ delindi, viyadükler ve köprü yapıldı.

Yılan hikayesine dönen proje, 2002 yılında sonra hızlı bir şekilde tamamlandı. Açılışını o zamanda başbakanlık koltuğunda oturan Recep Tayyip Erdoğan, İtalya Başbakanı Romano Prodi ile yaptı.

Bolu Tüneli'nden bugüne kadar 156 milyon araç geçti

Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, sadece 2022'da tünelden 12 milyon, toplamda da yaklaşık 156 milyon aracın geçtiği bilgisini paylaştı.

Tünel 3 geliş, 3 gidiş olmak üzere çift tüp olarak inşa edildi. Ankara mevkiine doğru olan güney tüpü 3 bin 25 metre, İstanbul mevkiindeki kuzey tüpü ise 3 bin 140 metre uzunluğunda.

Bolu Tüneli ile Bolu Dağı geçişi, 35 dakikadan 15 dakikaya, Ankara-İstanbul arası ise 3,5 saate indi. Otoyolun getirdiği konfor sayesinde ulaşım giderleri hatta en önemlisi can kayıpları azaldı.

Bolu Tüneli senede 920 milyonluk tasarruf sağlıyor

Tünel sayesinde her sene yaklaşık 19 bin ton emisyon azalımı sağlandı.

Uraloğlu, tünel ile bugüne kadar 15 milyar TL'lik bir tasarruf sağlandığını da aktardı:

"Bunun hem tasarruf hem de çevre boyutu var. İnsanlara zamandan kazandırdığımız süre 760 milyon lira senelik ve yakıttan da kazandırdığımız 160 milyon lira. Toplamda 920 milyon TL'lik her sene tasarruf sağlanıyor ve bugüne kadar da 15 milyar liralık bir tasarruf sağlanmış oldu."

Tünelde ulaşımın aksama yaşanmaması için ekipler gece gündüz görev başında

Bolu Tüneli, 121 adet kamerayla 7/24  izleniyor. Olumsuzluklara o an müdahale ediliyor.

Tünelde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü'ne ait 25 adet araç ve ekipman bulunuyor. 160 adet personel ulaşımın kesintisiz sağlanması için görevi başında... (trt haber)

Editör: Haber Merkezi