Gazze'de ölü sayısı  42 bin 409'a çıktı Gazze'de ölü sayısı 42 bin 409'a çıktı

BM Genel Sekreteri Guterres'ten Gazze'de ‘tam insani ateşkes’ çağrısı

BM Genel Sekreteri Guterres'ten Gazze'ye çağrı: "Topyekün insani ateşkes olmalı"

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'deki son gelişmelere ilişkin yaptığı açıklamada, insani duraklamanın ardından devam eden diyaloğun devam etmesi ve "tam insani ateşkese" dönüşmesi gerektiğini vurguladı.

Guterres, BM sözcüsü aracılığıyla yaptığı yazılı açıklamada, Gazze'de 7 haftadır devam eden çatışma ve korkunç can kaybının dünyayı şok ettiğini kaydetti. Son dört gündür silahların susmasının önemine değinen Guterres, Hamas'ın İsrailli ve yabancı rehineleri serbest bıraktığını, Filistinli tutukluların da İsrail hapishanelerinden serbest bırakıldığını söyledi.

Guterres, Katar, Mısır ve ABD'ye uzlaşmaya katkılarından dolayı teşekkür ederek, BM'nin tam destek vermeye devam edeceğini söyledi. Gazze'ye gönderilen insani yardımların arttığını ancak ihtiyaçların tam anlamıyla karşılanamayacağını söyleyen Guterres, "Gazze'deki insani felaket her geçen gün daha da kötüleşiyor" uyarısında bulundu.

Diyaloğun sürdürülmesi ve bunun tam bir insani ateşkese dönüştürülmesi çağrısında bulunan Guterres, rehinelerin koşulsuz ve derhal serbest bırakılması çağrısını yineledi. Korkunç çatışmanın sona erdirilmesi için ülkelerin nüfuzlarını kullanması gerektiğini vurgulayan Guterres, iki devletli çözümün bölgenin geleceği açısından öneminin altını çizdi.

Editör: Haber Merkezi