Lineker, Twitter'daki paylaşımında yasa dışı yollardan ülkeye giren göçmenlerin iltica başvuruları değerlendirilmeden Ruanda'ya ya da bir "üçüncü ülkeye" gönderilmesine dair yasa tasarısında kullanılan dilin "1930'lar Almanyası'nda kullanılandan pek farklı olmadığını" yazdı.
BBC'nin bir sözcüsü, ünlü sunucuyla konuşulacağını ve kendisine "sorumluluklarının hatırlatılacağını" söyledi.
Dün hükümetin yeni göçmen planını açıklayan İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman da, bugün Lineker'in yorumunun kendisini hayal kırıklığına uğrattığını kaydetti.
Lineker ise son tweetinde "İfade özgürlüğü savunuculuğunu kimseye bırakmayanların bu sabah kendilerinden farklı düşünenlerin susmasını talep ettiğini görmek güzel oldu" dedi.
İngiltere hükümetinin Salı günü Avam Kamarası'nda açıkladığı yeni yasa tasarısı, fiilen Birleşik Krallık'a yasa dışı yollardan yani resmi belgelere sahip olmadan kaçak olarak giren kişilerin, bu ülkede iltica başvurusunda bulunma hakkını ortadan kaldırıyor.
Yasa tasarısı ayrıca bu yollarla ülkeye girmiş olduğu anlaşılanların bir daha geri dönmesini ya da ileride İngiltere vatandaşlığına başvurmasını da engelliyor.
'Aman tanrım, bu korkunç ötesi'
1990'ların sonlarından bu yana BBC'de sunuculuk yapan Gary Lineker, Twitter hesabından, İçişleri Bakanı Braverman'ın Avam Kamarası konuşmasının klibine "Aman tanrım, bu korkunç ötesi" yorumunu yaptı.