Cumhuriyet gazetesi, Türkiye'de gündemi sarsan bir dolandırıcılık ve kara para aklama skandalına dair önemli ayrıntıları içeren bir MASAK raporuna ulaştı.
İddialara göre, Türkiye'de faaliyet gösteren Bietsan Bakır ve Pirinç San. Tic. A.Ş. isimli firma, Çin'e bakır yerine kaldırım taşı göndererek 36 milyon dolarlık bir dolandırıcılık gerçekleştirdi.
MASAK raporunda yer alan bilgilere göre, Bietsan firması, Çin'deki bir şirkete bakır yerine kaldırım taşı göndererek 36 milyon dolarlık bir vurgun yapmıştır.
Dolandırıcılıkla elde edilen bu para, sahte faturalarla başka firmalara aktarılmış ve sonrasında bankalardan nakit olarak tahsil edilmiştir. Bu paralarla şüphelilerin kendileri ve yakınları üzerine gayrimenkuller ve araçlar aldıkları tespit edilmiştir.
Raporda ayrıca, Bietsan firmasının bu suçtan elde ettiği parayı izini kaybettirmek adına karmaşık bir yöntem kullandığı belirtilmektedir. Şirketin, banka işlemleri ve çek işlemleri gibi yöntemlerle suç gelirlerini temizlediği ve izini kaybettirdiği ifade edilmektedir.
Bu skandalın ardından Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı, şüpheliler hakkında 'suç örgütü kurma ve yönetme' ile 'suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama' suçları yönünden ayrı bir soruşturma başlatmıştır.
MASAK raporu üzerine, şüpheliler üzerine kayıtlı gayrimenkuller ve araçlara el koyma kararı verilmiştir, ancak bazı araçların şüpheliler tarafından elden çıkarıldığı belirtilmektedir.
Bu skandalın Türkiye'de kara para aklamanın geldiği boyutları gözler önüne serdiği ifade edilmektedir.
Konu hakkında Cumhuriyet'e değerlendirmede bulunan avukat Kazım Yiğit Akalın, raporun gecikmesini eleştirmiş ve Türkiye'de kara para aklamanın son derece kolay olduğunu vurgulamıştır.
İddiaların detaylarına göre, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, şüpheliler hakkında ağır cezalar talep edilmektedir.
Öne sürülen suçlamalar arasında 'suç örgütü kurma ve yönetme', 'nitelikli dolandırıcılık' ve 'zincirleme olarak özel belgede sahtecilik' gibi ciddi suçlar yer almaktadır.