Arnavutluk'ta muhalefet partileri protesto gösterisi düzenledi.
Başkent Tiran'da Meclis binası önünde, ana muhalefet partisi başta olmak üzere ülkede hiçbir parlamento grubuna mensup olmayan muhalefet milletvekilleri tarafından "Reddedilen haklara muhalefet eylemde" sloganıyla protesto düzenlendi. Demokrat. Arnavut Partisi (PD).
Muhalefetin protestosu, Parlamentonun Kurallar, Yetkiler ve Dokunulmazlıklar Komitesi'nin, Arnavutluk'un eski başbakanlarından biri olan ve şu anda panelde yer almayan milletvekili Sali Berisha'nın tutuklanacak dokunulmazlığının kaldırılması talebini tartıştığı sırada geldi.
Tiran'daki Yolsuzluk ve Organize Suçla Mücadele Özel Savcılığı (SPAK), daha önce Berişa'ya yolsuzluk suçlamalarıyla ilgili uygulanan "adli kontrol şartı" ve "ülkeden çıkış yasağı" tedbirlerinin yerine "gözaltı" tedbirlerinin getirilmesini talep etti.
Protestoya PD'nin yanı sıra Özgürlük Partisi milletvekilleri, diğer muhalefet partilerinin milletvekilleri, aktivistler ve yüzlerce vatandaş katıldı.
Protesto sırasında konuşan muhalefet milletvekilleri "Avrupa-Atlantik değerlerini" koruyacaklarını söylediler.
"Arnavutluk'u destekliyoruz" ve "Serbest oylamayı destekliyoruz" pankartları taşıyan protestocular, protestolarına devam edeceklerini söyledi.
PD içindeki çatışmalar nedeniyle herhangi bir parlamento grubuna üye olmayan Berişa, konuşmasında protestoyu özgürlük idealleri için düzenlediklerini söyledi.
Meclisteki muhalefet milletvekillerinin haklarının göz ardı edildiğini iddia eden Berişa, "Bu bir kişinin değil, her Arnavut'un meselesidir." dedi.
Protesto sırasında çok sayıda polis güvenlik önlemi aldı.
Sis bombalarının da kullanıldığı gösterinin ardından göstericiler dağıldı.
Muhalefet protestoları
Son parlamento ve parlamento komitesi oturumları muhalefet milletvekillerinin engellemeleriyle karşılaştı.
Parlamentonun "Başbakan Edi Rama ve Parlamento Başkanı Lindita Nikolla'nın kişisel kurumu haline geldiğini" iddia eden muhalefet milletvekilleri, parlamentodaki anayasal haklarını tüm güçleriyle savunmak için eylemlerini sürdüreceklerini söylüyor.
Çeşitli yöntemlerle meclis oturumlarını engelleyen muhalefet milletvekilleri, kürsü önüne sandalye yerleştiriyor ve genel kurul oturumlarında sis bombası atıyor.
Berişa'nın "gözaltına alınmasına" ilişkin karar
20 Ekim'de Tiran'daki Yolsuzluk ve Organize Suçla Mücadele Özel Mahkemesi, yolsuzluk şüphesiyle eski Başbakan Berişa hakkında "adli kontrol şartı" ve "ülkeden çıkış yasağı" çıkardı.
Mahkeme, Berişa'nın yolsuzluk ve kara para aklamayla suçlanan damadı Jamarber Malltezi'nin önce tutuklanmasına, ardından da ev hapsine alınmasına karar verdi.
SPAK, bu kişiler hakkındaki soruşturmanın amacının, "Partizani Futbol Kulübü" ve "Partizani Spor Kulübü" saha ve tesislerinin özelleştirilmesi sırasında üst düzey devlet yetkilileri ve diğer kişiler tarafından yapılan eylemlerin araştırılması olduğunu açıklamıştı.
SPAK, 12 Aralık'ta Meclis'e bir mektup göndererek, savcının talebini yerine getirmeyen Berişa'nın dokunulmazlığının kaldırılmasını, "adli kontrol şartının" ve "yurt dışı yasağının" "gözaltı" ile değiştirilmesini talep etti. "
Talep, İçtüzük, Yetki ve Parlamentonun Dokunulmazlık Komisyonunda tartışıldıktan sonra Parlamentonun genel toplantısında oylanması gerekiyor. (haberler.com)