ANUŞ TİGİN (1092) HAREZMŞAHLAR

Harezm bölgesi, Büyük Selçuklu Devleti'nin yönetimi altında önemli bir ticaret şehriydi ve Selçuklu sultanlarının atadığı valiler tarafından yönetiliyordu.

Harezm devletinin atası sayılan Anuş Tigin, henüz Harezmli bir genç Türk iken Selçuklu emirlerinden Bilge Tigin tarafından esir alınarak Selçuklu sarayında eğitim ve öğretim görmeye başlamıştır.

Burada bahsedilen esaret aslında Selçuklu devletinin devlet adamı yetiştirme politikasından ibarettir. Zamanla Osmanlı'da Devsirme sistemiyle rastladığımız bu uygulamayla genç yaşta askere alınan sağlıklı ve yetenekli genç Türkler saraya gönderiliyordu.


Eğitim, devlet adamlığı ve siyaset bilimi ile ödüllendirildiler ve devletin önemli görevlerine atandılar.

Bu bağlamda Selçuklu sarayında hizmetçi olarak görev yapan Anuş Tigin, daha sonra Taştdarlığa kadar yükselerek padişahın abdest alması ve ellerini yıkaması için  ibrikçiliğini yapmak üzere hizmet etmeye başladı.

İbrikçilikle başlayan saray görevleri, devlette yüksek mevkilere yükselmesiyle devam etti.

Devlet işlerinde ve istihbaratta gösterdiği başarı nedeniyle rütbeleri yükseldi ve burada genç yaşta Bilge Tigin tarafından esir alındığı Harezm'e vali olarak atandı. ​​(1092).


Bu tarihten sonra Harezmşahlar eyaletinin gelecekteki padişahları olacak Harezm valileri Anuş Tigin'in soyundandır. Bu nedenle Harezmşah Devleti Anuş Tigin saltanatın kurucusu ve atası kabul edilir.

Harezm bölgesi Büyük Selçuklu Devleti'nin bir vilayeti olarak valiler tarafından yönetiliyordu. Ancak Selçuklu Devleti 1092 yılında bölünmelere maruz kaldı ve zayıfladı.

Yaşanan bölünmeler sonucunda Irak-İran hattında egemenliğini sürdüren Büyük Selçuklu Devleti, Harezm bölgesine atadığı valiyle bu bölgeyi uzaktan yönetmiştir.

Anuş Tigin'in hükümdarlığından sonra Harezm'in yönetimi Anuş Tigin soyu üzerinden devam etmiş ve bunun sonucunda Anuş Tigin ailesi saltanatlarıyla Harezm bölgesini yöneterek Harezmşah devletinin temellerini atmıştır.

Anuş Tigin, Harezm valiliği görevini başarıyla yerine getirmiş ve zor günler geçiren Büyük Selçuklu Devleti'ne katılarak halkının saygı ve itaatini kazanmıştır.

Bunu gören Selçuklu Sultanı Sencer, Anuş Tigin'in ölümünden sonra (1097) oğlu Kudbeddin Muhammed'i Harezm'e vali olarak atadı.