Antarktika'da bin 550 kilometrekarelik bir buz kütlesinin güçlü bir gelgit sonucu koptuğu açıklandı. 

İngiliz kutup araştırma kurumu British Antarctic Survey (BAS), kopuşun pazar günü yaşandığını, Antarktika'nın ısınma tehdidi ile karşı karşıya olmasına rağmen bunun iklim değişikliğinden kaynaklanmadığını açıkladı.

Fransa'nın başkenti Paris'in 15 katından daha büyük olduğu belirtilen kütlenin Chasm-1 olarak adlandırılan ve mevcut bir çatlağı genişleten güçlü bir gelgit sırasında koptuğu bildirildi.

Ayrılmanın beklendiğinin altını çizen buzulbilimci Dominic Hodgson, "Bu, Brunt Bariyeri'nin doğal bir davranışı. Bunun iklim değişikliğiyle bir ilgisi yok" dedi. 

İki yıl önce de aynı bölgede neredeyse aynı büyüklükte bir buz dağı oluşmuştu.

Bilim insanları kırılmayı rekor sıcaklıklara bağlamasa da 2022 yılı sıcaklık kayıtlarının tutulmasından bu yana en sıcak 5. sene olarak kayıtlara geçmiş durumda. 

NATO TUSAŞ’a yönelik terör saldırısını kınadı NATO TUSAŞ’a yönelik terör saldırısını kınadı

Avrupa iklim değişikliği programı Copernicus, Şubat 2022'de buzulun boyutunun 44 yıllık uydu gözlemlerinde kaydedilen en düşük seviyeye ulaştığını kaydetti. 

2017 yılında buz kütlesinden kopan bir buz dağı 2021'de 4 bin kilometre kuzeyde tamamen erimiş, bu da besin barındıran 150 milyar tondan fazla tatlı suyun denize karışmasına yol açmıştı. 

Bilim insanlarında bu fenomenin kırılgan ekosistem üzerindeki etkisi endişe yaratmıştı.

Ek kaynaklar • AFP

Kaynak: tr.euronews.com

Editör: Haber Merkezi