Kocaeli'nde korkutan doğalgaz patlaması : 6 kişi yaralandı Kocaeli'nde korkutan doğalgaz patlaması : 6 kişi yaralandı

Anayasa Mahkemesi, gazetecinin kaymakam hakkındaki yazılarından dolayı cezalandırılmasının "ifade ve basın özgürlüğü haklarının ihlali" olduğuna karar verdi

Anayasa Mahkemesi, köşe yazılarında kaymakamı hakaret ettiği gerekçesiyle eleştiren gazetecinin tutuklanmasının ifade ve basın özgürlüğü haklarının ihlali olduğuna karar verdi.

Anayasa Mahkemesi bir kritik karar daha verdi.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Adıyaman'dan yayın yapan bir internet sitesinde gazeteci olarak çalışan kişi şunları söyledi: "Gerger İlçesi nüfus müdürlüğü evlenme yetkisini kullandı, paranın verildiği ilçede TOKİ projesi yoktu. TOKİ projesi için toplanan paralar bağışlandı ve kaymakam bazı kişilere düzensiz ihaleler verdi, "hediye alma" konusunda yazılar yazdı.

Kaymakamlık tarafından suç duyurusunda bulunulan gazeteciye hakaretten 12 ay 15 gün hapis cezası verildi. Yargıtay da yerel mahkemenin mahkumiyet kararını onadı.

Gazeteci, haklarının ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu.

Temyiz başvurusunu değerlendiren Yüksek Mahkeme, gazeteciye Anayasa'nın 26. ve 28. maddeleri kapsamında ifade özgürlüğünün garanti altına alındığına karar verdi. Yazıda güvence altına alınan basın özgürlüğü haklarının ihlal edildiği ve gazetecinin 30 bin lira manevi tazminat alması gerektiği belirtildi.

Anayasa Mahkemesi ayrıca dava dosyasının ve kararın yeni bir yargılama için yerel mahkemeye geri gönderilmesine karar verdi.

KARARIN GEREKÇESİ
Anayasa Mahkemesi kararında davacının gazeteci olarak şirketin sözcüsü olarak görev yaptığı belirtildi.


Kararda, davacının iddialarının, söz konusu işlemlerin hukuka aykırı olduğu yönünde olduğu ve gazetecinin "kaymakam hakkında idari veya adli soruşturma açma niyetinde olduğu" sonucuna varmanın aşırı yorum olacağı belirtildi. dönemini değerlendirmiş ve bu niyetle hareket etmiştir."

Kararda, davacı gazetecinin, kaymakamın bazı eylem ve davranışlarını toplum nezdinde sorgulamak niyetinde olduğu ve yazdığı yazılardan dolayı kendisine ceza verilmesinin hukuka aykırı olduğu belirtildi.

Yargıtay kararında "Talebe konu müdahalenin Anayasa'nın 13. maddesinin uygulama alanına girdiği" belirtildi. Maddede belirtilen kanunilik şartlarına uymadığı sonucuna varılmıştır. "Anayasa Mahkemesi yukarıda açıklanan nedenlerle ifade ve basın özgürlüğünün ihlal edildiğine karar vermiştir."(Haberglobal)

Editör: Haber Merkezi