Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda gerçekleştireceği 13 deneyden ikinci ikisini daha hayata geçiriyor.
Bu deneylerden ilki, uzayda yaşamaya karşı oluşan hayati tepkimelerin "vokal kord" kaynaklı değişimlerle tespiti ve düşük yer çekimsizliğin sebep olduğu rahatsızlıkların ses frekanslarıyla tanımlanmasını sağlayacak olan "VOKALKORD" deneyi oldu.
Haliç Üniversitesi'nden Prof. Dr. Gökhan Aydemir'in proje yöneticisi olduğu bu deneyde, solunum sistemi fizyolojisi içerisinde akıllı saat yapay zeka desteğiyle seste meydana gelen frekans değişiminden duyulan rahatsızlıkların tespit edilmesi ve yer çekimsiz ortamın insan sesi üzerine etkilerinin araştırılması hedefleniyor.
İkinci deney ise Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Didem Özçimen'in proje yöneticisi olduğu "ALGALSPACE" adlı proje.
Bu deneyde, uzayda, Antarktik ve ılıman bölge mikroalglerinin büyüme verileri karşılaştırılarak literatürde ilk kez kutup alglerinin uzayda kullanımına yönelik çalışma gerçekleştiriliyor.
Uzay ortamında alglerin; karbondioksitten oksijen rejenerasyonu, ek gıda temini, su iyileştirme, yaşam destek alanlarında kullanılması araştırılacak.
Alper Gezeravcı, bu projelerle birlikte Uluslararası Uzay İstasyonu'nda gerçekleştirdiği toplam deney sayısını 5'e çıkarmış olacak.
Uzayda gerçekleştirilen bu deneyler, Türkiye'nin uzay araştırmalarındaki ilerlemesine ve bilimsel katkılarına önemli birer adımı temsil ediyor.