Saltanatın asıl varisi Tekiş, Nişabur şehrinin eteklerinde bulunuyordu. En küçük oğlu Sultan Şah bu fırsattan yararlanarak kendisini Harezmşahların Sultanı ve Büyük Kağanı ilan etti.
Atsız'ın büyük oğlu Tekiş, kardeşinin saltanatını kabul etmedi ancak ilk harekete geçtiği için arkasında saltanat ordusu bulunan Sultan Şah'a karşı tek başına savaşması mümkün değildi. Kardeşini tahttan indirmek için eski düşmanları Karahitaylıların desteğini aldı.
Harezmşahlara karşı düşmanca emelleri olan Karahitaylılar, doğal olarak bu fırsattan yararlanacaktı. Karahitaylılardan yardıma gönderilen ordunun başına geçen Tekiş, Nişabur'a girdi, kardeşini tahttan indirdi, saltanata çıktı ve kendisini padişah ilan etti.
Sultan Şah, Karahitay ordusuna karşı koyamadı ve şehirden kaçmak zorunda kaldı. Yaklaşık bir yıl sonra yeniden saltanat mücadelesine başlayan Sultan Şah, Irak Selçuklularının ikinci hükümdarı Ayaba ile anlaşarak Tekiş'i yeniden yenmek için Nişabur'a girdi.
Sultan Şah'ın bu girişimi başarısızlıkla sonuçlandı ve Ayaba savaşta öldürüldü.
Sultan Şah saltanattan vazgeçip Dihistan'a kaçtı (1174).
Tekiş kudretli bir handı. Saltanatı sırasında Harezmşahları devlet düzeni, disiplini ve teşkilatıyla tam bir imparatorluğa dönüştürdü. Saltanat görevini üstlendiği Karahitay ile ilişkilerini keserek kavga başlattı.
Daha önce Karahitay halkına verdikleri destek karşılığında vergi ödemeyi kabul eden Tekiş, vergileri toplamaya gelen Karahitay elçisinin kibirli ve umursamaz tavrına sinirlendi.
Onları öldürdü ve açıkça Karahitay'a savaş ilan etti.
Karahitaylılar, Atsız döneminde yarım bıraktığı Harezm seferini tamamlamak için Harezmşah devletinin başkenti Nişabur'a da saldırmaya çalıştı.
Tekiş Harezm Şah'ın örgütlediği ordusu eskisinden çok daha güçlüydü.
Kalabalık Karahitay ordusuyla doğrudan çatışmaya başlayan Tekiş, bu mücadelede Karahitay halkını ağır bir yenilgiye uğrattı ve uzun yıllar süren Karahitay'ı mağlup etti.
Tehlikeye karşı ilk önemli başarılarını elde ettiler.
Bu zaferle birlikte 150 yıldır Türk topraklarını tehdit eden ve yok eden Karahitaylıların batıya doğru ilerleyişi bertaraf edilmiş oldu.
Tekiş, kardeşi Sultan Şah'a bağlılığını beyan etmesine rağmen bundan rahatsızdı. Bu nedenle olağanüstü bir zorunluluk olmadıkça Nişabur'dan ayrılmadı ve ordusuna stratejik hareketlerde liderlik edemedi.
Sultan Şah 1187'de ölünce saltanat için tehlike ortadan kalktı. Tekiş Handa stratejik olarak daha rahat hareket edebildi. Artık ordusuna daha rahat komuta edebilen Tekiş, İran'ın doğusunu ve Horasan'ı kontrol altına alarak sınırlarını genişletti.
Harezmşahların yayılmasına Büyük Selçuklu Devleti'nin haleflerinden Irak Selçuklu Sultanı II. Tuğrul Han'ı bu durum endişelendiriyordu.
II. Tuğrul Han, Irak coğrafyasında güçlendi ve İslam halifesi Abbasi padişahının koruyucusu oldu.
Başarılarıyla halifeliğin siyasi güçlerini elinde tutuyordu. Tuğrul Han, kontrolü altındaki bölgelere yayılan Harezmşahlara karşı mücadeleci bir tavır sergileyerek bizzat ordusunun başına geçerek Harezmşahlarla savaş başlattı.
Tekiş Han, II. Tuğrul Han'ın ordusuna denk bir kuvvetle mücadeleyi kazandı ve II. Tuğrul Han'ı savaş alanında öldürdü.
Tuğrul Bey'in ölümünden sonra Irak Selçukluları yıkılmış ve Büyük Selçuklu Devleti'nin hakim olduğu coğrafyada varlığını sürdüren Irak Selçuklularının hakimiyet alanları Harezmşah Devleti'nin sınırlarına dahil edilmiştir (1194).
Bu zaferin ardından Harezmşahlar tarihlerinin en geniş sınırlarına ulaşarak Irak, İran ve Horasan bölgelerine hakim oldular. Tekiş Han, kendisini bir kez daha Selçuklu devletinin halefi ilan etti ve Bağdat Halifesinden Saltanat Nişanı aldı.
Yaklaşık 100 yıl boyunca hilafeti koruyan Selçuklular, son Selçuklu devleti olan Irak Selçukluları'nın yıkılmasının ardından korumasız kaldı.
Kendisini Selçukluların halefi ilan eden Tekiş, bu görevi kabul ederek hem Bağdat Halifesi'nin hem de Abbasilerin korumasını üstlendi.
Bu görevinin gereği olarak bölgede hilafete karşı çıkan İsmaililere karşı mücadeleye başladı.
İsmaililer Hilafet çizgisine karşı çıkmış, mevcut halifelerin egemenliğini reddetmiş ve isyan hareketleri başlatmışlardır. Giderek güçlenen bu isyan hareketinin üyeleri, bazı kaleleri fethederek halifeliğin egemenliğini gölgede bırakıyordu.
Tekiş, II. Tuğrul Han döneminde çözülemeyen bu sorunu çözerek İsmaililerin ele geçirdiği kaleleri geri alarak İsmaili hareketinin halife üzerindeki baskısını ortadan kaldırdı.
Tekiş Han, halife'nin himayesini üstlendikten sonra yayılma politikasını yavaşlatarak bu göreve odaklandı ve hayatının geri kalanını halife'nin hizmetinde geçirdi. 1200 yılında ölünce yerine oğlu Muhammed geçti.