Bakanlık, Akaryakıt Kaçakçılığıyla 'Mücadele Eylem Planı' yönünde, kamunun bu durumlarla ilgili çalışmalarını koordine ediyor.
Konuya ilişkin kamu kurumlarının da katılımı ile oluşan Akaryakıt Özel Ekibi de sahada mücadelesi devam ediyor.
Kurulduğu 21 Eylül 2014 tarihinden bu güne kadar ekiplerin düzenlediği 1800 adet firmaya çalışma düzenlendi ve 15,6 milyar TL'lik kamu zararı tespit edildi.
Bu senenin Eylül ayındaysa 47 adet firmaya düzenlenen çalışma bu kuruluşların yaptığı 3,2 milyar TL'lik sahte fatura sebebiyle kamunun 1,4 milyar TL zarara uğratıldığı tespit edildi.
Yasa dışı düzenekler tespit edildi
Ekip tarafından düzenlenen denetimlerde, 43 farklı akaryakıt bayisinin otomasyon sistemleri ve yazar kasalarına müdahalede bulunarak yasa dışı olan gizli düzenekler ile kayıt dışı akaryakıt sattıkları fark edildi. Bu işlemi yapan bayiler, gerekli işlemlerin yapılması için Vergi Denetim Kurulu Başkanlığına başvuruldu. Bu bildirim sonucunda, yapılan vergi incelemelerinde raporlarına istinaden yargı kararları sonucu çıkana kadar bu bayilerin faaliyetlerini geçici olarak durdurulması sağlandı.
Kurulduğu 2014 senesinden bu zamana kadar Akaryakıt Özel Ekipleri tarafından 1800 adet firmaya yönelik düzenlenen çalışmalarda, bu kuruluşlarca 45 milyar TL sahte fatura düzenlendiği belirlendi.
Diğer yandan, bu senenin başından Eylül ayına kadar olan dönemde Gümrük Muhafaza birimlerince 47 farklı olayda, 13 milyon TL değerinde ve 769 tona yakın kaçak akaryakıt tespit edildi.
Türkiye’de ilk kez bütün kolluk birimlerinin hep bir arada toplandığı Akaryakıt Özel Ekibi, Emniyet Genel Müdürlüğü, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığından yapılan görevlendirmeler ile faaliyetlerini sürdürülüyor.
Ekipte, akaryakıt veya buna bağlı vergi kaçakçılığının önlenebilmesine yönelik ihtisaslaşmış personel işbirliği içinde görev yapıyor. (trt haber)