Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Ankara'nın 14 Mayıs seçimlerini takip etmek için göndereceği İsveçli ve Danimarkalı iki milletvekiline akreditasyon vermeyi reddetmesini kınadı.

Türkiye'nin de üyesi olduğu ülkelerdeki seçimleri izlemek amacıyla kurulan AGİT Parlamenter Asamblesi, seçimler için göndereceği 400 temsilciye ek olarak 100'den fazla seçilmiş temsilci göndermeyi planlıyordu.

İsrail 'in Lübnan'da ateşkes için taleplerini ABD'ye ilettiği iddia edildi İsrail 'in Lübnan'da ateşkes için taleplerini ABD'ye ilettiği iddia edildi

Danimarkalı parlamenter Soren Sondergaard ile İsveç'ten Kadir Kasırga'ya Türkiye'ye giriş yasağı getirilmesine tepki gösteren 57 üyeli Asamble, "Uluslararası gözlem misyonunun çalışmaları üzerinde olumsuz bir etki yaratabilecek bu tedbir bizi hayal kırıklığına uğrattı" açıklamasını yaptı.

AP
İsveç Sosyal Demokrat Parti milletvekili Fatih Kasırga (solda) ve Danimarka Kırmızı-Yeşil Sosyalist İttifak milletvekili Soren Sondergaard (sağda)AP

AGİT ayrıca, giriş yasağı getirilen milletvekillerinin geçmişteki açıklamalarının 'siyasi yetkileri dahilinde' yapıldığını ve bu durumun gözlem heyetinin misyonunu etkilememesi gerektiğini belirtti.

"Bu durum Türkiye'deki seçimlere gölge düşürüyor"

Ankara tarafından "terörü desteklemekle" suçlanan Danimarkalı milletvekili Sondergaard, Suriye'de çatı oluşumu Kürtlerin kontrolünde olan SDG'yi ziyaret etmişti. 

Ankara'nın karayıla ilgili Danimarka basınına konuşan Sondergaard, "Bir ülke hangi parlamenterlerin gözlemci olarak görev yapacağını seçemez" diyerek "Bu durum Türkiye'deki seçimlere gölge düşürüyor, şimdiden seçimleri kontrol etmek istediklerini gösteriyorlar" ifadelerini kullandı.

Ankara 2018 seçimlerinde de Alman ve İsveçli iki parlamentere de akreditasyon vermemişti.

Ek kaynaklar • AFP

Kaynak: tr.euronews.com

Editör: Haber Merkezi