AB VİZE GÖRÜŞMELERİ BAŞLIYOR
Türkiye'de sürekli olarak tartışma konusu olan vize tartışması yeniden gündem oldu. İhlas Haber Ajansı tarafından paylaşılanlara göre Avrupa Birliği (AB) resmi kaynaklarından açıklamalar geldi. Neredeyse her sene gündeme gelen Türkiye AB üyeliği konusunda nasıl bir yol çizileceği değerlendirmeye alındı. Üst düzey AB yetkilisi tarafından konuya dair açıklamalar geldi. AB yetkilisi tarafından gelen açıklamalar şu şekilde;
“Seçimlerden kısa bir süre sonra, haziran ayında Avrupa Konseyi, Yüksek Temsilciyi ve Komisyonu, Avrupa Konseyi tarafından belirlenen araçlara ve seçeneklere dayanarak, AB-Türkiye ilişkilerinin gidişatı hakkında Avrupa Konseyi'ne bir rapor sunmaya davet etti. Bu rapor sonbaharda tartışılacak. Daha temmuz ayında dışişleri bakanları, AB'nin Türkiye ile yeniden ilişki kurması ve mevcut farklılıklar arasında köprü kurmaya çalışırken ortak çıkarlar üzerine inşa edilmesi gerektiği konusunda görüş alışverişinde bulundular.”
AB TAM ÜYELİK GÖRÜŞMELERİ
Türkiye ile olumlu bir sürecin ardından yeniden gündeme gelen Avrupa Birliği üyelik görüşmelerine dair yetkili isimden sorulara yanıt geldi. Görüşmelerin hız kazanması durumundaki soruya ise ortak çıkarlar kapsamında Türkiye'nin aday ülke ve kilit ortak olmaya devam ettiğini belirtti.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde yer alan temel özgürlükler ve değerlere sahip çıkılması müzakerelerin ivme kazaması için gerekli olduğu vurgulandı. Vize konusuna da değinen temsilci müjdeyi verdi. AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gidişatına bağlı olarak Avrupa Konseyi'ne sunulan rapor sonbahar itibariyle yeniden görüşmeye alınacak. Vize konusuna dair bir tahminde bulunmayacağını vurguladı.
KATILIM MÜZAKERELERİ DEVAM EDİYOR
Avrupa Birliği'ne tam üyelik kapsamında Türkiye'nin hangi aşamaları tamamladığı da paylaşıldı. AB yetkilisi tarafından yapılan açıklamalarda 35 müzakere faslının 16'sını açtığını belirterek açıklamalarda bulundu. Açıklamalar ise şu şekilde;
"Katılım müzakerelerinde (2018'den beri) devam eden duraklamadan önce AB ve Türkiye toplam 35 müzakere faslının 16'sını açmıştı. Sadece bilim ve araştırma faslı geçici olarak kapatıldı. 2006 yılında Konsey, Türkiye'nin Kıbrıs'a ilişkin kısıtlamalarıyla ilgili 8 faslın açılmayacağına ve Türkiye, AB-Türkiye Ortaklık Anlaşması Ek Protokolü'ne ilişkin taahhütlerini yerine getirene kadar başka fasılların geçici olarak kapatılmayacağına karar vermişti.”(karar)