ABD, İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Abdullahiyan ile birlikte helikopter kazasında hayatını kaybeden diğer yetkililer için bir taziye mesajı yayımladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller tarafından yapılan yazılı açıklamada, "ABD, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve diğer heyet üyelerinin İran'ın kuzeybatısında bir helikopter kazasında ölümü nedeniyle resmi olarak taziyelerini sunuyor" ifadelerine yer verildi.

Sözcü Miller ayrıca açıklamasında, İran'ın yeni cumhurbaşkanını seçerken, ABD'nin "temel insan hakları için mücadele eden" İran halkına olan desteğini bir kez daha vurguladıklarını belirtti.

Helikopter kazası, Cumhurbaşkanı Reisi'nin dün İran-Azerbaycan sınırında bir baraj açılış törenine katıldıktan sonra gerçekleşti. Reisi ve beraberindekilerin helikopteriyle dönüşleri sırasında yaşanan kaza sonucunda hayatını kaybettikleri doğrulandı.

Hindistan ve Kanada arasındaki diplomatik kriz devam ediyor Hindistan ve Kanada arasındaki diplomatik kriz devam ediyor

İran'ın talebi üzerine Türkiye, arama kurtarma faaliyetlerine destek vermek amacıyla Akıncı insansız hava aracını (İHA) görevlendirdi. Ancak, helikopter enkazına ulaşan İranlı ekipler, kazadan kurtulan olmadığını belirledi.

İran anayasasına göre, yeni cumhurbaşkanının en fazla 50 gün içinde seçilmesi için ilgili meclis başkanı, yargı erki başkanı ve birinci cumhurbaşkanı yardımcısından oluşan bir kurul düzenlemeler yapacak.

Kaynak: karar