Hamas lideri Yahya Sinvar yaşamını yitirdi Hamas lideri Yahya Sinvar yaşamını yitirdi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), geçtiğimiz günlerde ülke semalarında tespit edilmelerinin ardından düşürülen 3 cismin Çin istihbaratıyla bağlantısına dair bir bulgu elde edilemediğini bildirdi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, cisimlerin "ticari şirketlere ya da araştırma kuruluşlarına ait, dolayısıyla da zararsız olabileceği belirtildi.

ABD ve Kanadalı yetkililer ordu tarafından düşürülen üç cismin enkazına ulaşılamadığını açıkladı. 

Beyaz Saray sözcülerinden John Kirby salı günü yaptığı açıklamada, Kanada, Alaska ve Michigan'da düşürülen üç yeni cismin nereden ve hangi amaçla gönderildiğinin enkazlara ulaşmadan belirlenemeyeceğini ifade etti. 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi ise "Bu üç nesnenin Çin Halk Cumhuriyeti casusluk programının bir parçası olduğuna ya da kesin olarak dış istihbarat toplama çabalarına dahiliyetlerine ilişkin herhangi bir belirti ya da işaret görmedik" açıklamasını yaparak bunların ticari ve akademik kurum ve kuruluşlara ait balonlar olabileceğini kaydetti.

Henüz hiçbir kuruluşun, örgütün ya da hükümetin cisimler üzerinde hak iddia etmediği ifade edildi. 

Çin Dışişleri Bakanlığına bağlı sözcü Wang Wenbin ise ABD'nin cisimlere verdiği tepkiyi eleştirdi. 

Wenbin, salı günü yaptığı açıklamada, "ABD'de pek çok kişi 'bu kadar maliyetli bir eylemin ABD'ye ve vergi mükelleflerine ne gibi bir faydası olabilir' diye soruyor." dedi.

Çin daha önce düşürülen bir cismin kendisine ait olduğunu kabul etmişti ancak bu cismin casusluk balonu olarak kullanıldığını reddederek sadece rotasından çıkan bir hava gözlem gemisi olduğunu söylemişti.

ABD ise vurduğu Çin balonunun modülünün incelemesini henüz tamamlamadı ancak ABD Dışişleri, balonda meteoroloji balonlarından farklı olarak sinyal iletme ve istihbarat toplama kabiliyetine sahip teçhizat bulunduğunu ve Çin ordusu ile doğrudan ilişkisi olan bir üretici tarafından üretildiğini tespit ettiklerini öne sürmüştü. 

Çin, 6 Çinli şirketi kara listeye alan ABD'ye tepki gösterdi

Çin, ABD Ticaret Bakanlığının, iki ülke arasındaki "casus balonu" krizinin ardından 11 Şubat'ta 6 Çinli şirketi ihracat kontrol listesine almasına tepki gösterdi.

Çin Ticaret Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Çinli 6 şirketin "askeri amaçlı balonlar gibi havacılık ve uzay programlarını desteklediği" gerekçesiyle kara listeye alınmasını reddettiği bildirildi.

ABD'nin uzun zamandır ihracat kontrol tedbirlerini, başka ülkelerin şirketleri üzerinde baskı kurmak ve olağan ekonomik ve ticari ilişkileri sekteye uğratmak için kötüye kullandığının belirtildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu tavırlar, ilgili şirketlerin meşru haklarını ve çıkarlarını zedelemekte, küresel tedarik zincirlerinin güvenliğine ve istikrarına zarar vermektedir. ABD'yi, Çinli şirketler üzerindeki temelsiz baskılarına son vermeye çağırıyoruz. Çin, ülke şirketlerinin meşru haklarını ve çıkarlarını korumak için gereken önlemleri alacaktır."

ABD Ticaret Bakanlığı, "ABD'nin ulusal güvenliğine veya dış politika çıkarlarına aykırı hareket ettiği" gerekçesiyle Pekin Nanciang Havacılık ve Uzay Teknolojisi, Çin Elektronik Teknolojisi Grubu Kurumu 48. Araştırma Enstitüsü, Dongguan Lingkong Uzaktan Algılama Teknolojisi, Eagles Men Havacılık Bilim ve Teknoloji Grubu, Guangcou Tian-Hai-Xiang Havacılık Teknolojisi ile Şanşi Eagles Men Havacılık Bilim ve Teknoloji Grubu'nun ihracat kontrol listesine almıştı.

Kaynak: tr.euronews.com
Editör: Haber Merkezi