ABD'nin Kuzey Carolina eyaletinde yaşayan siyahi Ronnie Long, 1976 yılında beyaz bir kadına tecavüz ve hırsızlık suçlamasıyla 44 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Ancak ABD Temyiz Mahkemesi Yargıcı Stephanie Thacker, polisin maddi delilleri kasıtlı olarak sakladığının anlaşılması üzerine Long'un mahkumiyetini 27 Ağustos 2020'de iptal etti.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı belirlendi AB Türkiye Delegasyonu Başkanı belirlendi

Haksız yere hapis yatan Ronnie Long'un avukatları ile Concord Şehir Meclisi arasında yapılan anlaşma sonucunda Long'a 25 milyon dolar tazminat ödenecek.

Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, "Concord şehri, önceki şehir çalışanlarının Long'un haksız mahkumiyetine yol açan önemli hataları ve kasıtlı suiistimallerinin sorumluluğunu kabul ediyor" ifadelerine yer verildi.

Ancak tazminatın, Ronnie Long ve ailesine alınan yılları geri veremeyeceği belirtilerek, anlaşmanın geçmişteki hataları düzeltme ve sorumluluğu üstlenme amacı taşıdığı vurgulandı.

Long, haksız yere hapis yatmanın acısıyla 68 yaşında özgürlüğüne kavuştu. Olay, ABD'deki haksız mahkumiyet vakalarını gündeme getirerek adalet sistemi üzerindeki eleştirileri artırdı.

Kaynak: sözcü