Mustafa Kemal Atatürk'ün komutasındaki Türk Ordusu'nun 26 Ağustos'ta başlattığı ve 30 Ağustos Zaferi ile sonuçlanan Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi, dünya tarihinin gördüğü en büyük kahramanlık destanlarından biri olarak tarihe geçti. Bu zaferin 102. yıldönümünü büyük bir gururla kutluyoruz.

Başkomutan Mustafa Kemal, 26 Ağustos sabahı, Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa (Çakmak) ve Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa (İnönü) ile birlikte Kocatepe'de muharebeyi yönetmek üzere yerini aldı. Taarruz, 26 Ağustos sabahı saat 05.30'da Kocatepe'de Türk topçusunun ateşiyle başladı. Türk askeri, şafak vakti başlayan bu harekâtın devamında Tınaztepe'yi ele geçirip, Belentepe ve Kalecik Sivrisi'nden düşmanı uzaklaştırdı. İlk gün, 1. Ordu birlikleri 15 kilometrelik bir alanda düşmanın birinci hat mevzilerini ele geçirdi.

Adana'da trafik kazası: 3 kişi öldü, 8 kişi yaralandı Adana'da trafik kazası: 3 kişi öldü, 8 kişi yaralandı

27 Ağustos sabahı, Türk Ordusu yeniden taarruza geçerek Afyonkarahisar'ı düşman işgalinden kurtardı. Taarruz, 28 ve 29 Ağustos'ta da başarıyla sürdü ve düşmanın 5. tümenini etkisiz hale getirdi. 30 Ağustos sabahı, Mustafa Kemal Paşa, Kütahya'nın Zafertepe Çalköy'ünden Türk Ordusu'na taarruz emrini verdi. Dumlupınar'da yapılan meydan muharebesinde, kahraman Türk askeri Yunan birliklerini tamamen kuşatarak imha etti.

Büyük Zafer'in ardından, Mustafa Kemal Paşa 1 Eylül'de verdiği emirde, "Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri!" diyerek Türk ordusunu İzmir'e yönlendirdi. 9 Eylül'de İzmir'de Yunan Ordusu'nu denize döken Türk ordusu, bu emri başarıyla yerine getirdi. Kadın, erkek, çocuk bir millet, hep birlikte topraklarını özgürlüğe taşıdı.

Editör: DS Haber