Türkiye'de çevre, tarım ve orman alanları, hızla artan maden projeleriyle karşı karşıya kalıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın verilerine göre, sadece bu yılın ilk 20 gününde 537 farklı proje için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldı. Bu projelerin 190'ı yeni maden sahaları için yapılan başvurulardan oluştu.

Yurttaşlar, yaşam alanlarını, topraklarını, sularını ve havalarını korumak için direniş gösterirken, son 20 günde doğal alanları tehdit eden 89 proje için onay verildi.

Kamunun madencilik sektörü yatırımları için 106 milyar lira ayrıldığı belirtilirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararla 212 yeni maden sahasının önümüzdeki günlerde ihale edileceği duyuruldu.

Rant projeleriyle sürdürülen orman talanlarına bir yenisinin eklenmesiyle Cumhurbaşkanlığı kararıyla 13 ildeki bazı alanlar orman sınırı dışına çıkarıldı.

Bingöl, Bursa, Elazığ, Eskişehir, Kastamonu, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Sinop, Tokat ve Zonguldak'taki 6 milyon 74 bin 411 metrekarelik alan "orman" olmaktan çıkarıldı. Kuzey Ormanları Savunması, bu alanın 4 milyon metrekarelik kısmının Bursa'da bulunduğunu açıkladı.

Evlilik yıldönümü çiçeğini almak isterken şehit olmuş Evlilik yıldönümü çiçeğini almak isterken şehit olmuş

Temiz enerji çalışmalarının çevreye zarar verdiği gerekçesiyle eleştirilmesi örneğinde, İzmir Karaburun'da yapılması planlanan güneş enerjisi santralına yöre halkının, "Son mera alanlarımız da yok olacak" diyerek karşı çıktığı belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararla 212 maden sahasının ihaleye çıkarılacak olması ise endişe yaratıyor.

İddialara göre, Kastamonu ve Bartın sınırlarındaki Küre Dağları Milli Parkı içinde kalan birçok arazi maden sahası olarak işletilmek üzere ihaleye çıkarılacak.

27-28 Ocak tarihleri arasında yapılacak olan ihaleyle Küre Dağları sınırları içindeki 11 arazi maden sahası olarak belirlenecek.

Kaynak: cumhuriyet