İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları tüm şiddetiyle devam ederken, Türkiye'den sansasyon yaratacak yeni bir önlem geldi. Geçtiğimiz günlerde 54 ürün grubunun İsrail'e ihracatını yasaklayan Türkiye, bu kez ikinci aşamaya geçerek İsrail'le ihracat ve ithalatı durdurdu.

Slovakya Başbakanı silahlı saldırıya uğradı Slovakya Başbakanı silahlı saldırıya uğradı



Ticaret Bakanlığı, devlet düzeyindeki önlemlerin ikinci aşamasının başladığını ve İsrail ile ilgili tüm ürünleri kapsayan ihracat ve ithalat işlemlerinin durdurulduğunu bildirdi.

Bakanlık, Türkiye'nin İsrail ile ticarete ilişkin aldığı kararlara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, İsrail'in Filistin'e yönelik uluslararası hukuka ve insan haklarına aykırı saldırıları sonrasında 15.000'i çocuk olmak üzere 35.000'den fazla Filistinli sivilin hayatını kaybettiği, yaklaşık 78.000 Filistin vatandaşının da yaralandığı hatırlatıldı. Türkiye'nin, 2008 yılından bu yana çatışmaların durdurulması, can kayıplarının ve fiziki yıkımın önlenmesi, kalıcı ateşkesin sağlanması ve iki devletli çözümün uygulanması için en üst düzeyde girişimlerde bulunduğunu ve tüm kaynakları kullandığını 7 Ekim 2023'te açıkladığı belirtildi. 

TİCARET BAKANLIĞI: İKİNCİ AŞAMAYA GEÇİLDİ

Açıklamada, Türkiye'nin ilk günden itibaren Gazze halkının yardımına koşarak gıda, sağlık ve tıbbi malzeme başta olmak üzere on binlerce ton insani yardımı gemi ve uçaklarla bölgeye ulaştırdığı belirtildi. Binlerce hastayı tahliye ederek bu zor günlerde Filistinlilere destek olurken, şu gözlemlendi:

İsrail'in neden olduğu kan dökülmesi, insani felaket ve fiziki yıkım devam etmiş, İsrail hükümeti uluslararası ateşkes çabalarını yanıtsız bırakarak insani yardımları engellemiştir. Türkiye, 9 Nisan 2024'ten itibaren İsrail'e 54 ürün grubunun ihracatını kısıtladı. Bu kararda, İsrail Gazze'de derhal ateşkes ilan edene ve yeterli ve kesintisiz insani yardım akışına izin verene kadar kısıtlama tedbirlerinin yürürlükte kalacağının altı çizildi. Buna rağmen İsrail hükümetinin saldırgan tutumunu sürdürdüğü ve Filistin'deki insani trajedinin daha da kötüleştiği gözleniyor. Bu anlamda devlet düzeyinde alınan önlemlerin ikinci aşamasına geçilmiş olup, İsrail'e ilişkin tüm ürünleri kapsayan ihracat ve ithalat işlemlerine ara verilmiştir"
.
"YENİ TEDBİRLER KESİN VE KARARLI BİR ŞEKİLDE UYGULANACAK"

Açıklama şöyle devam ediyor: "İsrail hükümeti Gazze'ye kesintisiz ve yeterli insani yardım akışına izin verene kadar Türkiye bu yeni önlemleri sıkı ve kararlı bir şekilde uygulayacaktır."

Öte yandan açıklamada, işgal altında yaşamak zorunda kalan Filistinlilerin bu kısıtlamalardan etkilenmemesi için Ticaret Bakanlığı ile Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı arasında gerekli çalışmaların koordine edileceği ve Türkiye Cumhuriyeti'nin bu yönde harekete geçeceği belirtildi. Bugüne kadar vurguladığı gibi bundan sonra da Filistinlilerin haklı davasını desteklemeye devam edeceğiz.


NE OLMUŞTU?

Türkiye, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ve işgal planına sert tepki gösterdi. İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği soykırım nedeniyle Türkiye ile İsrail arasındaki ticari ilişkiler bozulmuştu.

ERDOĞAN: O İŞ BİTTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile 24 Nisan'da Ankara'da düzenlediği ikili basın toplantısında sorulan soruya yanıt olarak, "Artık İsrail'le yoğun ticari ilişkilerimiz yok, bitti" dedi.


54 ÜRÜN GRUBUNUN İHRACATINA YASAK

Türkiye geçtiğimiz ay inşaat demirinden yassı çeliğe, mermerden seramiğe kadar 54 ürün grubunun İsrail'e ihracatına kısıtlama getirmişti.



İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARET HACMİ 6,8 MİLYAR DOLAR DEĞERİNDEYDİ

Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, 2023 yılında iki ülke arasındaki ticaret 6,8 milyar dolar olarak gerçekleşti ve bu hacmin yüzde 76'sı Türkiye'den yapılan ihracattan oluştu.

Kaynak: HABERLER.COM