Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Tarih Verdi: MHRS'de Yeni Düzenleme Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Tarih Verdi: MHRS'de Yeni Düzenleme

Güven Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nden Uzman Dr. Bahadır Alan, kalp hastalığı nedenli ölümlerde azalma trendine dikkat çekerek, toplum olarak kalp sağlığına daha fazla önem vermeye başladığımızı belirtti. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte tıbbın öneri ve tedavi yöntemlerinin de geliştiğini vurguladı ve kalp sağlığımızı korumak için tıbbın sunduğu imkanları nasıl değerlendirdiğimizin önemli olduğunu ifade etti.

Uzman Dr. Alan, Interheart çalışmasında belirtilen 9 potansiyel faktörün kalp krizi riskini büyük ölçüde azaltabileceğini aktardı. Bu faktörler arasında sigara, yüksek kan yağları, hipertansiyon, diyabet, obezite, psikososyal faktörler, yetersiz sebze-meyve tüketimi, alkol kullanımı ve düzenli fiziksel aktivite eksikliği olduğunu belirtti. Ayrıca, genetik temelli çalışmaların gelecek yıllar için umut vadettiğini sözlerine ekledi.

Uzman Dr. Alan, risk faktörleri dikkate alındığında kalp hastalıklarının erkeklerde 40'lı yaşlarda, kadınlarda ise 50'li yaşlarda ve sonrasında ortaya çıktığını belirtti.

Kalbi etkileyen olumsuz durumları stresli yaşam koşulları, hareketsiz yaşam tarzı, obezite, kontrolsüz hipertansiyon, yüksek kolesterol, şeker hastalığı, böbrek yetersizliği ve sigara tüketimi olarak sıraladı.

Ayrıca, bazı enfeksiyonlar, hava kirliliği ve uyku apnesinin de kalp sağlığını etkileyebileceğine dikkat çekti. Sağlıklı yaşam alışkanlıklarının benimsenmesinin, sadece kalp değil diğer tüm hastalıklardan da korunmaya yardımcı olacağını vurguladı.

Kaynak: karar